Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
17/09/2020

Djelatnici CTR-a BPŽ u Okučanima održali su savjetovanje poduzetnika na temu bespovratnih potpora BPŽ.

Na zapadu naše županije djelatnici CTR-a BPŽ održali su savjetovanje poduzetnika na temu bespovratnih potpora BPŽ.
„Cilj potpora dodijeljenih po ovom Javnom pozivu je potaknuti poslovanje i konkurentnost poduzetnika te ublažiti ekonomske posljedice na području BPŽ nastale zbog epidemije COVID-19“ istaknula je CTR-ovog voditeljica odjela malog i srednjeg...

Na zapadu naše županije djelatnici CTR-a BPŽ održali su savjetovanje poduzetnika na temu bespovratnih potpora BPŽ.
„Cilj potpora dodijeljenih po ovom Javnom pozivu je potaknuti poslovanje i konkurentnost poduzetnika te ublažiti ekonomske posljedice na području BPŽ nastale zbog epidemije COVID-19“ istaknula je CTR-ovog voditeljica odjela malog i srednjeg poduzetništva Dubravka Mirković.
Načelnik općine Okučani Aca Vidaković pozdravio je programe potpora naglasivši kako se plan općine intervencijski bazira 80 % na potporama i treba ih iskoristiti.
Prava na bespovratne potpore ostvaruju se kroz provedbu sljedećih mjera: mjera dodjele potpore male vrijednosti poduzetnicima BPŽ za pojedinačne nastupe na sajmovima u zemlji i inozemstvu u vezi s poduzetništvom i obrtništvom u 2020. godini, mjera dodjele potpore male vrijednosti poduzetnicima BPŽ za organizaciju sajmova i manifestacija u BPŽ u vezi s poduzetništvom i obrtništvom u 2020. godini, mjera dodjele potpora male vrijednosti poduzetnicima BPŽ za pregled i ispitivanje radne opreme, instalacija, uvjeta u radnom okolišu te certificiranje proizvoda u 2020. godini.
O prihvatljivim prijaviteljima, prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima i vrstama mjera opširnije više na http://ctr.hr/.../javni-poziv-za-dodjelu-potpora-za...

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
21/09/2020

Dva poziva za prijavu ERASMUS+ projekata

Za korisnike s područja Republike Hrvatske raspoloživi iznos za sufinanciranje novih projekata u sklopu programa Erasmus+ iznosi više od 2,3 milijuna eura

Kao odgovor na posljedice pandemije koronavirusa, Europska komisija objavila je dva nova poziva za prijavu projekata u 2020. godini. Riječ je o KA2 strateškim partnerstvima odnosno projektima Partnerstava za spremnost na digitalno obrazovanje u području školskog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te visokog obrazovanja te projektima Partnerstava za...

Kao odgovor na posljedice pandemije koronavirusa, Europska komisija objavila je dva nova poziva za prijavu projekata u 2020. godini. Riječ je o KA2 strateškim partnerstvima odnosno projektima Partnerstava za spremnost na digitalno obrazovanje u području školskog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te visokog obrazovanja te projektima Partnerstava za kreativnost u području mladih, školskog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Rok za prijavu navedenih projekata jest 29. listopada 2020. do 12 sati. Maksimalni iznos financiranja projekata je 300.000 eura, a njihovo trajanje najviše 24 mjeseca.

Za korisnike s područja Republike Hrvatske raspoloživi iznos za sufinanciranje novih projekata u sklopu programa Erasmus+ iznosi više od 2,3 milijuna eura sa sljedećim iznosima prema područjima:

područje odgoja i općeg obrazovanja: 666.534 eura
područje strukovnog obrazovanja: 288.022 eura
područje visokog obrazovanja: 431.279 eura
područje obrazovanja odraslih: 347.822 eura
područje mladih: 619.956 eura.
Poziv na temu digitalizacije usmjeren je na osnaživanje sustava obrazovanja i osposobljavanja u pripremi i provođenju online učenja i učenja na daljinu, a poziv uključuje i podršku nastavnom osoblju u razvoju digitalnih kompetencija. Posebna će pozornost biti usmjerena na inkluzivnu prirodu obrazovanja. Poziv na temu kreativnosti podupire međusektorske projekte usmjerene na kreativnost, europsko građanstvo te kulturalnu osviještenost općenito. Jedan je od ciljeva poziva osnaživanje građana potrebnim alatima i kompetencijama za inovativno i kreativno rješavanje nepredvidivih izazova.

Detaljne informacije o novim pozivima pročitajte u ažuriranom Vodiču kroz program Erasmus+ (3. izdanje; str. 114-129.) koji je Europska komisija objavila 25. kolovoza 2020. godine. Europska komisija je 8. rujna 2020. objavila prijavne obrasce za oba poziva.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe EU

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
21/09/2020

Projekt PAMETNE ŠKOLE jedan je od FINALISTA za NAJBOLJI EU PROJEKT 2020.

Pametne škole za 29.000 učenika

Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo.

U 27 mjeseci provedbe projekta...

Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo.

U 27 mjeseci provedbe projekta investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj.

“Inovativnim umom do pametnih škola” ili, skraćeno, “Pametne škole”, naziv je 1,64 milijuna eura vrijednog projekta kojim je Brodsko-posavska županija ušla u finale našeg velikog izbora za najbolji županijski projekt EU u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Promjena ponašanja

Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo. U 27 mjeseci provedbe projekta investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj.

Dodatne aktivnosti uključile su prekogranično četveromjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom neinvesticijskih metoda, tj. promjenom ponašanja). Dvije škole pobjednice, jedna iz Brodsko-posavske županije i jedna iz Tuzlanskog kantona, kao nagradu su dobile instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje “solarnog laboratorija” koje su uz mentorstvo eksperata Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije obavili učenici i nastavnici škola-pobjednica. Održano je i prekogranično natjecanje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u ovlasti obnovljivih izvora energije, pri čemu su najuspješniji inovatori iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imali priliku izraditi i tehnički unaprijediti svoje inovacije na sedmodnevnom ljetnom kampu mladih inovatora održanom u Slavonskom Brodu.

Projekt je posebno zanimljiv zato što je uz aktivnosti koje su promicale energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imao i natjecateljski duh gdje je bilo uključeno više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja.

Tijekom 2018. obnovljena je sa 1,2 milijuna kuna OŠ u Kladnju koja je postala prva Pametna škola. Lani je u BPŽ-u obnovljena škola “Sibinjskih žrtava” u Sibinju koja je jedna od deset obnovljenih škola u projektu, na kojoj su izvedeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. U obnovu je uloženo 1,2 milijuna kuna - od zamjene krovišta do ličilačkih radova.

Mladi inovatori

Lani su i proglašene pobjednice natjecanja “Navike promijeni - školu opremi” koje je organizirano od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. u sklopu projekta “Inovativnim umom do pametnih škola” s ciljem uštede energije promjenom ponašanja korisnika. Bile su to škola “Antun Mihanović” iz Slavonskog Broda i “JU Gimnazija Živinice” iz BiH. Pobjedom na natjecanju, ove su škole ostvarile pravo na nagradu - fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji je, u suradnji s učenicima i osobljem škole, opremljen uređajima koji koriste solarnu energiju.

Na tada održanom Solarnom festivalu predstavilo se u sklopu projekta 19 mladih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, u pogon je pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije te prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole. Uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te Zelene Akcije iz Zagreba i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, petnaestak učenika i učenica sudjelovalo je u opremanju novog solarnog laboratorija početkom prošle godine te su izradili tri eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca. Jedan od njih je Solarni koncentrator, uređaj kojim se sunčeva energija pretvara u toplinsku tako što sunčevo zračenje fokusira u jednu točku. Drugi je fotonaponski panel koji dozračenu solarnu energiju pretvara u električnu te je pohranjuje u akumulatorsku bateriju. Osim solarnog laboratorija, škola je kao pobjednica dobila i fotonaponski sustav koji također sunčevu energiju pretvara u električnu, a može se koristiti i u oblačnim uvjetima.

Tijekom 2018. godine je, naime, u Slavonskom Brodu održan Kamp mladih inovatora gdje je 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz obje zemlje, uz vodstvo petorice mentora iz udruga ZMAG, Zelene akcije i tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, tjedan dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije.

Ponosni na projekt

“Vrlo smo ponosni na projekt Pametne škole koji smo proveli s našim partnerima i zaista, u početku, nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti. Oni su genijalni. Taj spoj prekogranične suradnje koja je zapravo i cilj takvih projekata, ovdje se dogodio i za cilj ima razmjenu iskustava, stjecanje novih prijateljstava i partnera. S našim sada već prijateljima iz Tuzlanskog kantona nakon ovog projekta, koji je izuzetan, prijavili smo i drugi projekt, odnosno nastavak projekta Pametne škole 2 za koji očekujemo i nadamo se pozitivnom rješenju. Nama je čast što je ova škola pobijedila na natjecanju u uštedi energije, a ugodna je činjenica što su uštede ostvarene samo promjenom ponašanja. U jednom trenutku monitoringa uštede škola je uspjela ostvariti čak do 15% ušteda što govori da mi još nemamo dovoljno razvijenu svijest o tome kako koristiti energiju i na koji način gospodariti njome i na tome još trebamo raditi. Mislim da je to najbolji put za naše škole i za naše mlade kojima treba prenijeti saznanja i iskustva, osobito ona koja se ostvaruju u europskim projektima. Brodsko-posavska županija potiče sve projekte koji usmjeravaju europska sredstva i nadam se da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih pozitivnih priča i kvalitetnih projekata jer samo tako možemo ići korak naprijed”, kaže zamjenik župana Damir Mirković, dodajući da Županija veliku pažnju poklanja svim projektima energetske obnove od bolnica i zdravstvenih ustanova do škola kojima je Županija osnivač.

Osobna karta projekta

● Naziv projekta: Inovativnim umom do pametnih škola - PAMETNE ŠKOLE

● Kategorija prijave: Doprinos prekograničnoj suradnji

● Lokacija: Projektne aktivnosti na području cjelokupne Brodsko-posavske županije i cjelokupnog Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina)

● Datum početka projekta:

1. lipnja 2017.

● Datum završetka projekta: 31. srpnja 2019.

● Ukupna vrijednost projekta: 12,330.952

● Iznos isplaćenih

bespovratnih sredstava:

10,468.980 kn

● Vlastita sredstva: 1,861.972 kn

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
15/09/2020

Savjetovanje poduzetnika - Natječaji za bespovratne potpore BPŽ

Poduzetnicima će se predstaviti tri natječaja za dodjelu bespovratnih potpora koje je raspisala Brodsko-posavska županija

Poduzetnicima će se predstaviti tri natječaja za dodjelu bespovratnih potpora koje je raspisala Brodsko-posavska županija (1) potpora za nastupe na sajmovima (2) potpora za organizaciju sajmova i manifestacija (3) potpora za pregled i ispitivanje radne opreme, instalacija, uvjeta u radnom okolišu te certificiranje proizvoda u 2020. godini.
Također će se predstaviti...

Poduzetnicima će se predstaviti tri natječaja za dodjelu bespovratnih potpora koje je raspisala Brodsko-posavska županija (1) potpora za nastupe na sajmovima (2) potpora za organizaciju sajmova i manifestacija (3) potpora za pregled i ispitivanje radne opreme, instalacija, uvjeta u radnom okolišu te certificiranje proizvoda u 2020. godini.
Također će se predstaviti poduzetnicima mogućnosti financiranja putem kreditnih linija od strane Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).
Djelatnici CTR-a održat će savjetovanje poduzetnika o trenutno otvorenim natječajima; u četvrtak 17. rujna 2020. godine u Društvenom domu (Ante Starčevića 1) u Okučanima s početkom u 10.00 sati te u četvrtak 24. rujna 2020. godine u Općinskoj vijećnici u Slavonskom Šamcu (Kralja Zvonimira 63) s početkom u 10:00 sati.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
10/09/2020

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve zainteresirane da se uključe u kreiranje baze projekata za financiranje iz EU fondova

U tijeku su pripreme programskih dokumenata, strategija i planova.

Ministarstvo poljoprivrede započelo je proces izrade strateških dokumenata koji će biti osnova za financiranje projekata i programa u sektorima iz svog djelokruga. U završnoj fazi izrade su nacionalne strategije razvoja poljoprivrede i akvakulture, a za slijedeće programsko razdoblje priprema se Strateški plan za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike te...

Ministarstvo poljoprivrede započelo je proces izrade strateških dokumenata koji će biti osnova za financiranje projekata i programa u sektorima iz svog djelokruga. U završnoj fazi izrade su nacionalne strategije razvoja poljoprivrede i akvakulture, a za slijedeće programsko razdoblje priprema se Strateški plan za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike te Operativni program za provedbu Zajedničke ribarstvene politike.

S ciljem što kvalitetnije pripreme programskih dokumenata, strategija i planova te mogućnosti planiranja konkretnih mjera koje će u narednom periodu imati mogućnost prijave za financiranje iz EU fondova (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski fond za jamstva u poljoprivredi, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, Mehanizam za oporavak i otpornost) i nacionalnog proračuna, molimo sve zainteresirane strane da se popunjavanjem upitnika uključe u stvaranje baze projekata vezanih uz poljoprivredu, ribarstvo, ali i ruralni prostor općenito.
Predviđena baza projekata bit će osnova za daljnje planiranje i kreiranje mjera usmjerenih ispunjavanju ciljeva definiranih strateškim dokumentima, između ostalog i vezanih uz ublažavanje posljedica pandemije COVID-19, odnosno stvaranja gospodarstva otpornijeg na posljedice kriznih situacija.
 
Prijedloge projekata moguće je prijaviti putem Google obrasca, a najkasnije do 30. rujna 2020. godine.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200