Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji
03/03/2016

Održan sastanak s predstavnicima Regionalne razvojne agencije PanonReg iz Subotice

Dana 2. ožujka 2016., CTR - Razvojnu agenciju Brodsko-posavske županije posjetili su predstavnici Regionalne razvojne agencije PanonReg iz Subotice. Posjet je uslijedio nakon predstavljanja iskustava CTR-a u pripremi i povlačenju sredstava iz IPARD programa, koje je organizirano 3. veljače 2016.g. u Somboru, u sklopu projekta SEED čiji je nositelj austrijska organizacija Volkshilfe Solidarität.

PanonReg, sa sjedištem u Subotici, pokriva grad Suboticu i 7 općina. Na području živi 280.000 stanovnika. Agencija ima iskustvo u EU projektima (CARDS, ADRIATIC, SEE, susjedski programi prekogranične suradnje).

PanonReg je identificirala ili pripremila koncepte nekoliko projekata koji se mogu prilagoditi predstojećim i/ili otvorenim natječajima za dionike njihove regije (npr. IPARD, CBC, ADRION, Dunavska strategija), a odnose se na sljedeća područja (od njihovog interesa):

  1. Poljoprivreda: proizvodnja i prerada hrane
  2. turizam: totalitaristički režimi u EU, rurlni turizam, gastronomija, riječni turizam i sl.
  3. zaštita okoliša: komunalni otpad, deponije, tekući otpad, zaštita bioraznolikosti i sl.
  4. klasteri (u području poljoprivrede i turizma)

CTR je ukratko predstavio naše iskustvo koje je relevantno za područje interesa PanonRega.

Utvrđeno je da su dodirne točke ili obostrani interes na sljedećim područjima:

  1. IPARD - prijenos znanja (CTR => PanonReg) u promociji IPARD-a na regionalnoj razini, identifikaciji, prijavi i provedbi IPARD projekata (podrška poduzetnicima, izgradnja kapaciteta PanonRega)
  2. Klasterizacija – prijenos znanja (PanonReg => CTR) u formiranju i vođenju klastera u području poljoprivredne proizvodnje i R&D, proizvodnje hrane i plasmana kroz turizam
  3. Tweening – povezivanje dionika radi moguće suradnje u istim područjima djelovanja (npr. regionalni centri za gospodarenje otpadom, komunalne tvrtke, klasteri i sl.)
  4. Partnerstvo – međusobna razmjena informacija i uključivanje razvojnih agencija u postojeća partnerstva u međunarodnim projektima

Zaključeno je kako postoje realni preduvjeti, dodirne točke i volja s obje strane za stvaranjem dugoročnog strateškog partnerstva. S obzirom da se u Republici Srbiji očekuje raspisivanje 1. natječaja iz IPARD programa, dogovorene su i prve zajedničke aktivnosti. PanonReg će identificirati potencijalne prijavitelje (projekte) za IPARD, dok će CTR pripremiti prijedlog komunikacijske strategije kako bi se što veći broj potencijalnih prijavitelja pravovremeno informirao i pripremio za natječaj. Sljedeći sastanak će se održati u Subotici.

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200