Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji
20/10/2017

Održana uvodna konferencija projekta Eureka - Rad s darovitom djecom

Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala.

Danas je velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održana Uvodna konferencija projekta „EUREKA - Rad s darovitom djecom“. Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala.

Tehničku podršku projektu pružio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, kao partneri se pojavljuje i šest srednjih i četiri osnovne škole s područja županije i to: Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović, a kao partner na projektu pojavljuje se i slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o..

Rad s darovitom djecom uspješno rješava sistematsko identificiranje i individualizirani rad s darovitom djecom. Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u 10 osnovnih i srednjih škola BPŽ i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačat će se kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti (preduvjet za njihov daljnji akademski razvoj).

Provedbom ovog projekta, učenici osnovnih i srednjih škola s područja županije daroviti u STEM područjima znanosti moći će sa svojim profesorima i nastavnicima prolaziti prilagođene programe koji će poticati njihovu kreativnost i napredno znanje u pojedinim poljima STEM-a. Također, zainteresirane profesore će se educirati u modernim metodama rada s darovitom djecom i načinima kako njihov potencijal oploditi i potaknuti na daljnji rad i specijalizaciju u njihovim poljima nadarenosti. Daroviti učenici posjetit će i sudjelovati u radu značajnih domaćih znanstvenih, istraživačkih, zdravstvenih i poslovnih institucija gdje će steći dragocjeno iskustvo i znanje te uvid u njihove potencijalne buduće karijere.
Projekt će obuhvatiti 120 darovite djece, što je otprilike 2,4% ukupnog broja učenika, što odgovara statističkoj procjeni Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt će se provoditi tijekom 12 mjeseci.

"Brodsko-posavska županija nastoji u svim segmentima stvarati preduvjete za ostanak mladih u našoj županiji. To nam je prioritet na kojem ustrajemo, a činimo to kroz kontinuirano poboljšavanje školske infrastrukture, stipendiranje darovitih studenata i deficitarnih zanimanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i sufinanciranje prijevoza učenika. Upravo zbog činjenice da je školski sustav u većoj mjeri okrenut na rješavanje problema s problematičnim učenicima ne pridaje se dovoljno pažnje darovitim pojedincima. Da ispravimo ovu „nepravdu“ pokrenuli smo blizu milijun kuna vrijedan projekt „Eureka“ zajedno s nekim srednjim i osnovnim školama s područja županije kao partnerima, a njime će se omogućiti otkrivanje potencijalno darovite djece te njihovo dodatno educiranje u STEM i ICT poljima znanosti. To ćemo činiti kroz primjenu metode „učenik u centru pažnje“ i dodatnim educiranjem nastavnog kadra za rad s darovitim učenicima. Na taj način, usmjeravanjem učenika u ranim obrazovnim fazama stvaramo kvalitetan i kompetentan znanstveni kadar što će im uvelike biti od pomoći u daljnjem obrazovanju i pronalaženju posla“, rekao je Danijel Marušić, župan brodsko-posavski župan.

 

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200