Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji
26/09/2017

Održane četiri radionice u sklopu projekta JENTRAP

Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt se financira iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 posto sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.


Poplave su nepogoda koja ne poznaje zemljopisne granice. Upravo su takve situacije primjer nužnosti prekogranične suradnje zemalja kako bi se pravovremeno i jednako kvalitetno odgovorilo na krizne situacije koje potencijalno mogu dovesti do katastrofalnih posljedica za stanovništvo regije. Stoga su Brodsko-posavska županija i Grad Šabac zajedno pripremili projekt pod nazivom „JENTRAP - Joint Contribution to Enhanced Transnational Emergency Preparedness in the Sava Basin“ („Zajednički doprinos transnacionalnoj spremnosti za izvanredne situacije u slivu rijeke Save“), čija će provedba omogućiti ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda poput poplava, koje su posebno pogodile naše krajeve u svibnju 2014. godine.
Tako je jučer u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije, u skladu s planiranim aktivnostima održana radionica za sudionike projekta, a sastojala se iz četiri dijela: strategija – o sustavu Civilne zaštite i upotrebi sustava u slučaju poplave uzrokovane izlijevanjem vodotoka te zadaćama sudionika u provođenju mjera zaštite i spašavanja, logistika – Državni plan obrane od poplave segmentiran na prostor provođenja programa usmjeren na pravne osobe zadužene za provedbu programa te njihove kapacitete, potencijale i koordinaciju s jedinicama lokalne samouprave, spašavanje na vodi – o postojećoj organizaciji spašavanja, prioritetima osobnoj i skupnoj opremi te aktivnostima spasilaca i hitne intervencije – o ulozi hitne medicinske pomoći u poplavama, organizaciji pružanja hitne pomoći i postupcima u pružanju prve pomoći. 
Brodsko-posavska županija je vodeći prijavitelj projekta čija je provedba započela 9. studenoga 2016. godine. Nositelj projekta u Republici Srbiji je Grad Šabac, a kao partneri u provedbi projekta također sudjeluju CTR - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Slavonski Brod, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije te Zavod za javno zdravlje Šabac.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt se financira iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 posto sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.
- „U tijeku je provedba programa JENTRAP. U našoj županiji se održavaju radionice koje ukazuje na primjer ponašanja, odnosno postupanja u raznim kriznim situacijama. Održat će se nekoliko radionica, koje su u programu koji je odobren. Podsjećamo, dobili smo 450. 000 eura u opremi, a između ostalog sada ćemo imati i edukacije za krizne situacije. U sklopu radionica, u tijeku je i javna nabavka opreme koju smo dobili. Ovdje danas, s nama je i delegacija iz Šapca, naši prekogranični partneri, čiju delegaciju predvodi predsjednik skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić. Osim ovog projekta, uvijek kada smo zajedno, razgovaramo i o novim programima, kao jednom od mogućnosti, kako bi proširili suradnju, ne samo na ovaj dio projekta, nego i na neke druge dijelove života. Određena nesreća, u ovom slučaju poplave, spojile su grad Šabac i Brodsko- posavsku županiju i ovim programom se zapravo pripremamo za jedan takav slučaj elementarne nepogode. Ovaj program omogućit će nam bolje snalaženje u situacijama el. nepogode, bolju organizaciju, ali i bolju potporu u materijalnom i tehničkom smislu“, rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.
Opći cilj projekta je postići transnacionalnu spremnost za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Specifični ciljevi projekta su: podržati djelotvornu pripravnost kriznih stožera za opasnost od poplava u Brodsko-posavskoj županiji i općini Šabac te podržati zajedničke poboljšane mjere sigurnosti i zaštite okoliša te sustav ranog upozorenja za površinske vode.
Kao ciljane skupine projekta istaknuti su krizni stožeri – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Krizni štab Grada Šabca te njihovi ključni zavodi: Zavod za javno zdravstvo, Zavod i službe za hitnu medicinu, spasilačke službe i timovi, vatrogasne postrojbe, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti u slivu rijeke Save.
- „Jako mi je drago što smo u projektu došli do te faze kada krećemo sa radionicama. Ono što je najvažnije je razmjena iskustava te da rezimiramo zajedno, što je bilo dobro 2014. godine, a što nije. Posebno me raduje, način na koji će naša županija i grad Šabac surađivati, kada su u pitanju izvanredne situacije. Naglasio bih, kako je najvažnije, kako će mi, u suradnji, odgovarati na izazove koji će biti postavljeni pred nas, stožer za izvanredne situacije. U mnogome, očekujem puno od ove suradnje“, rekao je Nemanja Pajić, predsjednik Skupštine općine Šabac.
Očekivani rezultati koji će se ostvariti provedbom ovog projekta su unaprijeđeni tehnički i operativni kapaciteti kriznih stožera, poboljšan monitoring okoliša i spremnost nadležnih službi za krizne situacije, a građani će biti upoznati s načinima postupanja i prekograničnim odnosima u izvanrednim situacijama. 
 

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200