Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji
13/06/2018

Županija kreće s provedbom 11,5 milijuna kuna vrijednim projektom u području primarne zdravstvene zaštite

Udio bespovratnih sredstava iznosi 10.067.231,58 kn, dok će se iznos od 1.776.570,30 sufinacirati iz županijskog proračuna, odnosno dio koji se odnosi na koncesionare, dok će domovi zdravlja sami finacirati svoj dio udjela u Projektu.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, danas je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisao ugovor o provedbi 11.843.801,88 vrijednog projekta u području primarne zdravstvene zaštite. Udio bespovratnih sredstava iznosi 10.067.231,58 kn, dok će se iznos od 1.776.570,30 sufinacirati iz županijskog proračuna, odnosno dio koji se odnosi na koncesionare, dok će domovi zdravlja sami finacirati svoj dio udjela u Projektu.
Brodsko-posavska županija s partnerima Dom zdravlja Slavonski Brod i Dom zdravlja „Dr.Andrija Štampar“ Nova Gradiška prijavitelj je projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“. 
Svrha projekta je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini u izoliranim i depriviranim područjima u Brodsko-posavskoj županiji kako bi se smanjio broj upućivanja u bolnice za 3 %, jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite (PZZ) omogućiti više dijagnostičkih postupaka. Dostupnost zdravstvene skrbi je nejednaka i ograničena posebno u ruralnim dijelovima. Ulaganjem u opremu i infrastrukturu doprinijet će nacionalnom, regionalnom i lokalnom razvoju te poboljšati uvjeti rada i povećati broj usluga na primarnoj razini.
Primarna zdravstvena zaštita ima središnju ulogu u cjelokupnoj koordinaciji i kontinuiranosti zdravstvene skrbi za pacijente, sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu unutar zajednice koju pruža tim stručnjaka zaduženih za većinu potreba pojedinca vezanih uz zdravlje. Svrha primarne zdravstvene zaštite je da se pacijenti usmjeravaju prema najprikladnijem i troškovno najučinkovitijem obliku skrbi o zdravlju, a ne da se ograniči pristup zdravlju i zdravstvenoj usluzi.
Brodsko-posavska županija osnivač je domova zdravlja te davatelj koncesije. Rekonstrukcijom i dogradnjom objekta pedijatrije Doma zdravlja Slavonski Brod dobiti ćemo pedijatriju primjerenu 21. stoljeću. Sadašnji postojeći prostor kvadraturom, opremom i ostalim sadržajima neprimjeren je za potrebe moderne pedijatrije. Ovom dogradnjom Dom zdravlja Sl. Brod dobio bi pedijatriju koja bi omogućavala preglede djece i dojenčadi s područja depriviranih krajeva unutar županija Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske. Rekonstrukcijom (dogradnjom) odjela pedijatrije dobio bi se odvojen prostor čekaonice za bolesnu djecu od čekaonice za dojenčad koja dolazi na redovne preglede što sada nije omogućeno.
U sklopu projekta će Dom zdravlja N. Gradiška uvesti sljedeće nove usluge: UZV štitnjače, UZV dojke i aksila, UZV abdomena, Holter EKG-a, Holter tlaka.
Domu zdravlja Sl. Brod planira uvesti sljedeće nove usluge:
OPĆA MEDICINA: ultrazvuk abdomena i krioterapija
PEDIJATRIJA: ultrazvuk kukova, krioterapija, spirometrija, defibrilacija
GINEKOLOGIJA: Ginekološku ultrazvuk 3d/4d
KARDIOLOGIJA: Holter, ultrazvuk srca, ergometrija
STOMATOLOGIJA: ortopan – snimanje zubi, ortopantomamografija
OFTALMOLOGIJA: Prvi jednostavni oftalmološki pregled, snimanje oštrine vida, vidno polje
Nove usluge koje uvode koncesionari: UZV pregled (2), EKG (3), Holter (4).
Broj ordinacija domova zdravlja korisnika opreme: 25 ordinacija dentalne medicine, 21 ordinacija opće/obiteljske medicine, 3 ordinacije pedijatrije, 6 ordinacija ginekologije, ordinacija kardiologije i oftalmologije.
Otvaranjem specijalističkih ordinacija – interne medicine (kardiologije) smanjit će se upućivanje pacijenata u bolnicu na osnovne kardiološke pretrage (ultrazvuk srca, ergometrija, holter) na koje se čeka nekoliko mjeseci te će ih pacijent obaviti u okviru doma zdravlja. Tako će pacijenti na pretragu čekati nekoliko dana ili tjedana, a ne nekoliko mjeseci te će se smanjiti pritisak na bolnički sustav.
Otvaranjem ordinacije oftalmologije osiguranicima će postati dostupniji specijalistički pregledi vezani uz bolesti oka s naglaskom na sve češće poremećaje vida kod djece. Nabavom ortopan uređaja omogućiti će se svim stomatološkim ordinacijama snimanje zubi pacijenata i brže liječenje zuba te se očekuje upućivanje na korištenje uređaja i od strane koncesijskih liječnika, a obzirom na zastarjelost uređaja koji se nalazi pri bolnici očekujemo upućivanje na korištenje ovog uređaja i od strane bolničkih liječnika.
Nabavom novije opreme učiniti će se dijagnostičke i konzilijarne pretrage dostupnim osiguranicima pri čemu će se moći postaviti brža i kvalitetnija dijagnoza bitna za liječenje bolesnika, a pravovremeno postavljena dijagnoza rezultirati će efikasnijim i učinkovitijim zdravstvom.
Edukacija liječnika iz ultrazvučnih dijagnostika bi tako postala posve nova dijagnostička djelatnost, kako bi pomogli našim pacijentima u ranom otkrivanju bolesti te pravovremenom liječenju istih. Liste čekanja nam omogućuju naručivanje na pretrage tek za nekih 6 mjeseci što je nerijetko predugo ukoliko se sumnja na neku težu bolest i nedostaje baš ta pretraga. Vrijeme u tom slučaju ne ide u prilog našim pacijentima, što bi se sada promijenilo. U bolnicu bi se slali samo kompliciraniji slučajevi koji se ne mogu riješiti na razini PZZ, a preventivnim pregledima bi se otkrile neke bolesti.
Postavljanjem i opremanjem kutaka za dojenje u kojem bi se sastajale grupe za potporu dojenju i savjetovalište o dojenju, koji do sada ne postoji, BPŽ želi podići razinu svijesti o pozitivnim stranama dojenja, a promovirao bi smjernice UNICEF-a i WHO-a odnosno preporuku isključivog dojenja do dobi od 6 mjeseci starosti djeteta i nastavak dojenja uz dodatnu hranu sve dok majka i dijete to žele, optimalno do druge godine djetetovog života.
Projekt je pisao CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije. 

 

Informacije

Našim klijentima stojimo na usluzi od ponedjeljka do petka, od 07:00 - 15:00 sati.

Vijesti Vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200