Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
04/07/2018 Poljoprivreda i ruralni razvoj

Iz fondova EU dobio 17,2 milijuna kuna

Fond SAPARD Kolesarić je shvatio kao prvu priliku za proširenje. Za projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna vratila su mu se 2,4 milijuna

Teško je, kilogram “žive vage” prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju koštao je i 20% više. No, s druge strane, da nije bilo pretpristupnih fondova EU, kao i Programa ruralnog razvoja, teško bi se moglo investirati, modernizirati i opstati – kaže Miro Kolesarić koji je danas s 9000 tovljenika godišnje na farmama Dubočac i Šumeće...

Teško je, kilogram “žive vage” prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju koštao je i 20% više. No, s druge strane, da nije bilo pretpristupnih fondova EU, kao i Programa ruralnog razvoja, teško bi se moglo investirati, modernizirati i opstati – kaže Miro Kolesarić koji je danas s 9000 tovljenika godišnje na farmama Dubočac i Šumeće nedaleko od Slavonskog Broda jedan od većih svinjogojaca u Slavoniji. Svojedobno je radio kao tokar u Đuri Đakoviću, no nesigurna vremena u toj tvrtki u vrijeme Domovinskog rata potaknula su ga na biznis kojim se oduvijek želio baviti – uzgojem svinja, piše Večernji list.

Umjesto 160 rata 80 tisuća

Na obiteljskoj farmi poljoprivreda je oduvijek bila dopunska djelatnost pa mu iskustva nije manjkalo.

Do kredita se dolazilo teško te je Kolesarić europski pretpristupni fond SAPARD shvatio kao prvu pravu priliku za proširenje. Za projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna nepovratno su mu se, nakon ispunjenih uvjeta, vratila 2,4 milijuna kuna – 50 posto investicije.

– Naravno da je lakše i bolje kad vam netko sufinancira polovicu projekta pa vam je rata umjesto 160 tisuća mjesečno 80 tisuća kuna. Sad se za neke projekte može ostvariti i povrat uloženih sredstava i do 90 posto – objašnjava Kolesarić.

Ističe da je u vrijeme prve tranše iz EU 2007. na gospodarstvu imao oko tisuću tovljenika godišnje i 50 krmača, a danas ima 9000 tovljenika i 350 krmača. Danas, smije se, malo više radi za malo bolje učinke i zaradu nego prije 10-ak godina, s obzirom na to da je kilogram žive vage prije ulaska Hrvatske u EU iznosio 10-12 kuna, a danas od 8 do 9,50 kuna.

U međuvremenu je i iz IPARD-a povukao 900 tisuća kuna, iz dviju mjera Programa ruralnog razvoja RH do 2020. još 12,7 milijuna kuna, a ovih dana čeka i isplatu 1,2 milijuna kuna i od petog natječaja na koji se prijavio, za opremu za daljnju modernizaciju farme, cisternu i lagunu za gnoj i utovarivač.

Država ne prati i ne štiti

U pet objekata dviju modernih farmi Šumeće i Dubočac Kolesarić danas upošljava i četiri radnika, a nezaposlenima je pristup najstrože zabranjen da se među životinje ne bi unijela kakva bolest.

Svinje uglavnom prodaje mesoprerađivačima i klaonicama jer država, tvrdi Kolesarić, poljoprivredne proizvođače uopće ne prati i ne štiti.

– Od hrvatskih biznismena i poduzetnika još uvijek nisam naplatio oko 1,5 milijuna kuna potraživanja, no amortizirao sam ih s novim ulaganjima da mogu mirno spavati i živjeti. Da sam ja nekome toliko dužan, već me ne bi bilo – kaže Miro Kolesarić.

Zbog toga je, kaže, započeo i s izvozom svinja u Italiju i Srbiju. Prednost?

– Oni plaćaju odmah!

Na gospodarstvu se ne bi žalili da za svoje svinje uspiju namaknuti još stotinjak hektara zemlje za stočnu hranu koliko im nedostaje. Trenutačnih 560 hektara na kojima uzgajaju kukuruz, ječam, soju i nešto pšenice nije, objašnjava uspješni svinjogojac, dovoljno.

– Pšenica je nekad bila veselje u Slavoniji, a danas je toliko obezvrijeđena da se tvrdi da i nije ni za što drugo nego za svinje. A da samo kušate i pomirišete kruh koji moja žena ispeče... – kaže Miro Kolesarić.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
03/07/2018 Poduzetništvo

Još jedan europski projekt tvrtke Simplex d.o.o.

Projekt je ukupno vrijedan 674.500,00 kuna, potpora Europske unije iznosi 300.000,00 kuna

Još jedan europski projekt tvrtke Simplex d.o.o. 

Projekt je ukupno vrijedan 674.500,00 kuna, potpora Europske unije iznosi 300.000,00 kuna
Nakon što je nedavno završen dosad najveći projekt Simplexa "Dizala bez granica", financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijedan čak 16 milijuna kuna, u toj...

Još jedan europski projekt tvrtke Simplex d.o.o. 

Projekt je ukupno vrijedan 674.500,00 kuna, potpora Europske unije iznosi 300.000,00 kuna
Nakon što je nedavno završen dosad najveći projekt Simplexa "Dizala bez granica", financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijedan čak 16 milijuna kuna, u toj je slavonskobrodskoj tvrtki pri kraju i provedba projekta "e-CNC graviranje", prijavljenog na natječaj e-impuls, vrijednog 674.500.00 kuna, a potpora Europske unije iznosi 300.000,00 kuna. - Projekt "e-CNC graviranje" usmjeren je na povećanje konkurentnosti našeg poduzeća u proizvodnji i montaži dizala, unaprjeđenjem poslovnih procesa te uspostavljanjem Odjela za dizajn i graviranje dizala. Zahvaljujući projektu omogućena nam je kupnja dva nova vrijedna stroje. Prvi je CNC laser, koji primjenom laserske zrake "spaljuje" površinu materijala koji se obrađuje, a drugi je CNC glodalica, koja primjenom raznih alata mehanički gloda površinu materijala koji se obrađuje. Osim što nam je ovim ulaganjem omogućeno graviranje i otiskivanje vlastite oznake za pojedine elemente (brenda Simplex), sada možemo pružati usluge grafičkog dizajna i graviranja na različitim materijalima drugim kupcima - kažu u Simplexu.

Stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata pružao  je CTR - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, u kojoj naglašavaju kako je tvrtka Simplex primjer dobre prakse u korištenju potpora za financiranje poslovanja. - Od samog osnutka pa do danas tvrtka je  proširivala svoje poslovanje uz korištenje županijskih, državnih i EU potpora. Projekt "e CNC glodanje" će omogućiti, uz zadržavanje postojećih, zapošljavanje najmanje 8 novih radnika te povećanje prihoda. Trajanje projekta je od 1. prosinca 2017. do 1. srpnja 2018. godine - ističe Dubravka Mirković, voditeljica Odjela za razvoj poduzetništva u CTR-u i stručnjakinja za provedbu projekta.

Primarno tržište poduzeća Simplex je Europska unija i to je tržište najznačajnije za opstanak i daljnji rast. Simplex ima prodajna predstavništva u Njemačkoj i Francuskoj, koja su ujedno i najveća tržišta na području Europske unije i na njima je i odradila najveći dio svojih projekata. U budućnosti planiran je aktivniji nastup na tržištu Velike Britanije i Švicarske kroz otvaranje podružnica sljedeće godine. Strateški cilj poduzeća Simplex je osigurati udio i u tržištima na kojima tvrtka još nije prisutna (Bliski istok i sjeverna Afrika, Kina, Indija) kao i ponuditi tržištu nove proizvode uz pomoć kojih bi zaokružili proces od projektiranja, proizvodnje i montaže dizala do njegovog održavanja i modernizacije.

Izvor: Posavska Hrvatska

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
20/06/2018

152 milijuna kuna povoljnih kredita za javnu rasvjetu

Rok otplate je do 10 godina, uključujući do 6 mjeseci počeka.

U utorak, 19. lipnja 2018. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je zajedno s predsjednicom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamarom Perko i članom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvojem Čuvalo, Sporazum o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i...

U utorak, 19. lipnja 2018. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je zajedno s predsjednicom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamarom Perko i članom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvojem Čuvalo, Sporazum o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za provedbu financijskog instrumenta „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a svečanosti potpisivanja nazočili su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar financija Zdravko Marić.

Ukupna vrijednost ovog financijskog instrumenta iznosi 20 milijuna eura, odnosno 152 milijuna kuna, iz europskih fondova, a namijenjen je jedinicama lokalne samouprave. Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova i općenito dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala. U okviru ovog instrumenta „ESIF Kredita za javnu rasvjetu“, jedinicama lokalne samouprave dodjeljivat će se krediti i to u rasponu od 500 tisuća do 15 milijuna kuna uz nisku kamatnu stopu koja se određuje prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi (0,1%, 0,25% i 0,5% godišnje). Rok otplate je do 10 godina, uključujući do 6 mjeseci počeka. Pored ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost „ESIF Kredita za javnu rasvjetu“ čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada čime ovi krediti predstavljaju doista dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda u sustavu javne rasvjete jedinica lokalne samouprave.

„Financijski instrumenti, kao novi i jednostavniji pristup EU sredstvima, prije svega zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva, imaju još jednu vrlo važnu značajku, a to je da ih se ponovno upotrebljava nakon povrata. Dakle, kada se vrate u državni proračun, RH će ih koristiti u iste svrhe, čime se novac koji ulažemo u financijske instrumente više puta upotrebljava, odnosno uvjetno rečeno reciklira, što je bitno iz perspektive poreznih obveznika. Radi se o doista dostupnom izvoru financiranja jedinica lokalne samouprave budući da će naše općine i gradovi moći vraćati ove izrazito povoljne kredite prvenstveno iz ušteda na računima za električnu energiju, dakle bez novog opterećenja za porezne obveznike“, izjavila je ministrica Žalac te dodala kako ovo nije prvi financijski instrument za javnu upravu u cilju postizanja energetske učinkovitosti. U prosincu 2017. godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je, također HBOR-u, provedbu sličnog proizvoda „ESIF Kredite za energetsku učinkovitost za javne zgrade“ u vrijednosti od 190 milijuna kuna.

„Provedbom ovog financijskog instrumenta, osim dobrobiti za javni sektor i postizanje energetskih ušteda, očekujemo i povećanje gospodarske aktivnosti u kontekstu ugovaranja izvođenja radova i nabave što će imati dodatne pozitivne konotacije za hrvatsko gospodarstvo. HBOR već početkom srpnja počinje zaprimati zahtjeve za odobrenje ovih kredita te pozivam sve zainteresirane da nam se čim prije obrate“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Potpisivanjem Sporazuma o financiranju, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., pokrenulo je provedbu osmog financijskog instrumenta, a u narednom razdoblju očekuje se pokretanje još dva financijska instrumenta u okviru energetske učinkovitosti, ovaj put za privatni sektor (prvi je namijenjen proizvodnji, a drugi turizmu i trgovini).

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
19/06/2018

Na Youtube kanalu Ministarstva gospodarstva dostupna edukacija za pozive certifikacije i inovacijskih vaučera

Na radionici su obrađene sve važne teme vezane uz Pozive od osnovnih informacija, uvjeta za prijavitelje, uvjeta za projekte, prihvatljivih aktivnosti i troškova, podnošenja projektnih prijedloga, postupka dodjele, ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i provedbe projekata.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je informativnu radionicu za dostavu projektnih prijedloga za pozive „Certifikacijom proizvoda do tržišta“ i „Inovacijski vaučeri za MPS-ove“, a cjelokupan sadržaj radionica dostupan je na Youtube kanalu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Molimo Vas da informaciju iz...

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je informativnu radionicu za dostavu projektnih prijedloga za pozive „Certifikacijom proizvoda do tržišta“ i „Inovacijski vaučeri za MPS-ove“, a cjelokupan sadržaj radionica dostupan je na Youtube kanalu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Molimo Vas da informaciju iz privitka objavite na Vašim mrežnim stranicama kako bi što veći broj poduzetnika dobio ove vrijedne informacije o povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova. 

Sadržaj radionice podijeljen je na module prema nazivu Poziva: 
Certifikacijom proizvoda do tržišta - video možete pogledati ovdje
Pitanja i odgovori - video možete pogledati ovdje
Inovacijski vaučeri za MPS-ove - video možete pogledati ovdje
Pitanja i odgovori - video možete pogledati ovdje
Na radionici su obrađene sve važne teme vezane uz Pozive od osnovnih informacija, uvjeta za prijavitelje, uvjeta za projekte, prihvatljivih aktivnosti i troškova, podnošenja projektnih prijedloga, postupka dodjele, ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i provedbe projekata. 

Zagreb, 18. lipnja 2018.
S poštovanjem,
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
javnost@mingo.hr 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
18/06/2018

Blogerski natječaj - Europe in my Region

Sudjelujte u blogerskom natječaju i osvojite trotjedno osposobljavanje iz komunikacija EU-a u Bruxellesu!

Sudjelujte u blogerskom natječaju i osvojite trotjedno osposobljavanje iz komunikacija EU-a u Bruxellesu!

Napišite i objavite blog-objavu o bilo kojem projektu financiranom iz EU-a.

Pošaljite poveznicu na ovu platformu do 31. kolovoza 2018. u...

Sudjelujte u blogerskom natječaju i osvojite trotjedno osposobljavanje iz komunikacija EU-a u Bruxellesu!

Napišite i objavite blog-objavu o bilo kojem projektu financiranom iz EU-a.

Pošaljite poveznicu na ovu platformu do 31. kolovoza 2018. u 23:59.

Tri pobjednika bit će pozvana na trotjedni prilagođeni intenzivni program osposobljavanja o komunikacijama EU-a. Steći će iskustvo rada u odjelu za komunikacije u instituciji EU-a, u komunikacijskoj agenciji i medijskim kućama na briselskom području.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
15/06/2018

Europska komisija za sljedeći dugoročni proračun EU-a predlaže da se udvostruče sredstva za program Erasmus

Komisija predlaže da se proračun za program Erasmus za razdoblje 2021. – 2027. poveća na 30 milijardi eura, od čega bi 25,9 milijardi eura bilo namijenjeno za obrazovanje i osposobljavanje, 3,1 milijarda eura za mlade, a 550 milijuna eura za sport.

Fokusiranje na „evolucija, a ne revolucija“ znači će da će program Erasmus i dalje obuhvaćati škole, strukovno obrazovanje i osposobljavanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih, sport i mlade. Program Erasmus već omogućuje milijunima mladih Europljana da studiraju, osposobljavaju se ili uče u inozemstvu te tako proširuju iskustvo i svijest o Europi i...

Fokusiranje na „evolucija, a ne revolucija“ znači će da će program Erasmus i dalje obuhvaćati škole, strukovno obrazovanje i osposobljavanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih, sport i mlade. Program Erasmus već omogućuje milijunima mladih Europljana da studiraju, osposobljavaju se ili uče u inozemstvu te tako proširuju iskustvo i svijest o Europi i povećavaju svoje buduće prilike na tržištu rada, a program koji će uslijediti bit će proširen, ojačan i više uključiv. To će dodatno promovirati aktivnosti koje potiču znanje i svijest o EU, mogućnostima u područjima znanja budućnosti, primjerice klimatskih promjena, robotike i slično, te bolju dostupnosti i uključivanje osoba sa smanjenim mogućnostima. Također će biti povećana međunarodna dimenzija programa.  Dvostrukim sredstvima moći će se učinkovitije podupirati glavni politički ciljevi kao što su stvaranje europskog područja obrazovanja do 2025., osnaživanje mladih i promicanje europskog identiteta kroz politike povezane s mladima, obrazovanjem i kulturom.

Komisija predlaže da se proračun za program Erasmus za razdoblje 2021. – 2027. poveća na 30 milijardi eura, od čega bi 25,9 milijardi eura bilo namijenjeno za obrazovanje i osposobljavanje, 3,1 milijarda eura za mlade, a 550 milijuna eura za sport.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, ulaganje i konkurentnost, izjavio je: „Moramo ojačati program Erasmus. Već više od 30 godina jedan je od najvažnijih programa jer pokazuje svima što integracija znači. To je bit Europe bez granica. Programom Erasmus pružamo mladima više mogućnosti pa zato predlažemo da udvostručimo sredstva. Svaki euro koji uložimo u program Erasmus ulažemo ga u svoju budućnost – u budućnost mladih, nastavnika ili pripravnika te u budućnost Europe. Govorim iz iskustva bivšeg studenta u programu Erasmus.“

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Vrlo sam ponosan što je Komisija predložila udvostručenje proračuna za program Erasmus. To je daleko najveće povećanje sredstava koje smo predložili za program u proračunu EU-a. Moramo biti odvažni. Programom će se poduprijeti velike ambicije za osnaživanje mladih, stvaranje europskog područja obrazovanja i jačanje našeg europskog identiteta. Pozivam države članice i Europski parlament da nam pruže potporu i osiguraju da možemo izgraditi najbolju budućnost za naše građane.“

Cilj je prijedloga Komisije:

povećanje broja korisnika: s dvostruko većim proračunom omogućit će se sredstva za do 12 milijuna ljudi u razdoblju 2021. – 2027., što je triput više nego u tekućem razdoblju financiranja. Među korisnicima su učenici, studenti u sustavu visokog obrazovanja, pripravnici, nastavnici, predavači, osobe koje rade s mladima, sportski treneri te polaznici strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i osoblje u obrazovanju odraslih, uključujući one koje sudjeluju u inicijativi ErasmusPro.
dopiranje do ljudi iz svih socijalnih sredina: zahvaljujući novim oblicima i lakšem pristupu za male i lokalne organizacije, novim programom olakšat će se sudjelovanje osobama u nepovoljnom položaju;
jačanje odnosa s ostatkom svijeta: ojačat će se i mobilnost i suradnja s trećim zemljama kombinacijom fizičke i virtualne mobilnosti;
naglasak na promicanje područja studija usmjerenih na budućnost: poboljšanim programom moći će se više pozornosti posvetiti područjima studija kao što su energija iz obnovljivih izvora, klimatske promjene, ekološko inženjerstvo, umjetna inteligencija ili dizajn;
promicanje europskog identiteta kroz putovanja: novom će se inicijativom DiscoverEU pružiti mladima prilika za otkrivanje europske kulturne baštine i raznolikosti.

Sljedeći koraci:

Brz dogovor o ukupnom dugoročnom proračunu EU-a i njegovim sektorskim prijedlozima neophodan je da bi sredstva EU-a što prije počela davati rezultate na terenu.

Kašnjenja mogu dovesti u pitanje prvu godinu provedbe programa Erasmus. To bi značilo da gotovo milijun ljudi ne bi mogli otići u inozemstvo, a stotine tisuća projekata financiranih sredstvima EU-a u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta ne bi mogli početi na vrijeme.

Kada bi se dogovor o sljedećem dugoročnom proračunu postigao 2019., bio bi moguć neometan prelazak s postojećeg dugoročnog proračuna (2014. – 2020.) na novi te bi se zajamčilo predvidivo i neprekinuto financiranje, što bi bilo na korist svima.

Kontekst

Prijedlog za program Erasmus dio je poglavlja „Ulaganje u ljude” prijedloga dugoročnog proračuna  EU-a koji je Komisija iznijela 2. svibnja 2018.

Sadašnji program Erasmus+ s proračunom od 14,7 milijardi eura provodi se od 2014. do 2020. Otkako je pokrenut 1987. programom Erasmus pružena je potpora više od devet milijuna studenata, polaznika, naučnika i volontera.

Dodatne informacije

Zakonodavni prijedlozi i informativni članci 

Internetske stranice programa Erasmus

Izvor: Agencija za mobilnost i programe EU

Foto: Srednja medicinska škola Slavonski Brod

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200