Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
12/09/2016

Održana fokus grupa o DEER pristupu za predstavnike javnog i civilnog sektora

Dana 9. rujna 2016. u Karlovcu je održana fokus grupa o DEAR pristupu (Development Education & Awareness Raising) koju je organizirala Hrvatska zajednica županija. Predstavnici javnog i civilnog sektora osvrnuli su se na što je dosad ostvareno provedbom projekta, kako poboljšati cijeli pristup da se bolje uklopi u nacionalni i lokalni kontekst te...

Dana 9. rujna 2016. u Karlovcu je održana fokus grupa o DEAR pristupu (Development Education & Awareness Raising) koju je organizirala Hrvatska zajednica županija. Predstavnici javnog i civilnog sektora osvrnuli su se na što je dosad ostvareno provedbom projekta, kako poboljšati cijeli pristup da se bolje uklopi u nacionalni i lokalni kontekst te su definirane konkretne aktivnosti koje se očekuju od sudionika fokus grupe u daljnjoj provedbi projekta.

U projektu „Ladder – tijela lokalne samouprave kao pokretači obrazovanja za razvoj i jačanje svijesti građana“ uključeno je 26 partnerskih i 20 suradnih organizacija te je ovo prvi europski projekt koji provodi Hrvatska zajednica županija. Kroz projekt se nastoji osnažiti lokalne vlasti za njihovu ulogu u procesima održivog razvoja i postizanje aktivnog sudjelovanja građana kroz poticanje provedbe DEAR pristupa. Dosad je u sklopu projekta održan jedan trening na europskoj, dva na nacionalnoj i četiri na lokalnoj razini, raspisan je natječaj za financiranje lokalnih mikroprojekata, a dva odabrana krenut će u realizaciju  u rujnu, te su osnovane tri radne skupine. Radne skupine vezne su za sljedeće teme: Mladi i razvoj, Sjevernoistočna Europa i Javno-privatno partnerstvo za razvoj, a glavna zadaća radnih skupina je da daju mišljenja na određene teme kako bi dali smjernice za razvoj spomenutih tema na europskoj razini. Zaključci fokus grupe temelj su za aktivnosti koje slijede u sklopu Ladder projekta.

Više informacija o DEER pristupu i projektu Ladder možete pronaći ovdje!

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
30/08/2016

Nastavlja se projekt za pomoćnike u nastavi pod nazivom 'S osmijehom u školu 2'

S osmijehom u školu 2" naziv je projekta koji će Brodsko-posavska županija u partnerstvu s Centrom za tehnološki razvoj – Razvojnom agencijom Brodsko-posavske županije kao i osnovnim i srednjim školama kojima je županija osnivač, provoditi u ovoj akademskoj godini s Ministarstvom...

S osmijehom u školu 2" naziv je projekta koji će Brodsko-posavska županija u partnerstvu s Centrom za tehnološki razvoj – Razvojnom agencijom Brodsko-posavske županije kao i osnovnim i srednjim školama kojima je županija osnivač, provoditi u ovoj akademskoj godini s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao posredničkim tijelima. Iako se radi o zasebnom projektu, te zbog toga u svome imenu sadrži broj dva, nastavak je to aktivnosti koje Brodsko-posavska županija već kontinuirano provodi omogućujući zapošljavanje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Cilj ovog projekta, kao i do sada, je povećanje jednakog pristupa cjeloživotnom učenju za sve dobne skupine u formalnim, neformalnim i informalnim okruženjima, unapređivanje znanja, vještina i kompetencija radne snage, te promicanje fleksibilnih načina učenja profesionalnim usmjeravanjem i vrednovanjem stečenih vještina.

Projekt je ukupno vrijedan 1.790.248 kuna, a bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda bit će utrošena na selekciju osoba za pomoćnike u nastavi i njihov rad s učenicima s teškoćama u razvoju u školama i izvan učioničkim oblicima nastave, promidžbu i vidljivost, te na upravljanje projektnom administracijom. Pri tom će se posebna pažnja voditi o nezaposlenima i dugotrajno nezaposlenim osobama, mladim ljudima kao i drugim socijalno osjetljivim skupinama.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
23/08/2016

Potpisan ugovor za Tehničku pomoć između CTR-RA BPŽ d.o.o. i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Direktor CTR – Razvojne agencije BPŽ d.o.o. Damir Mirković je dana 22. kolovoza 2016. u Osijeku svečano potpisao ugovor za projekt "Jačanjem kapaciteta Brodsko-posavske županije do učinkovitijeg korištenja ESI fondova" s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  

Direktor CTR – Razvojne agencije BPŽ d.o.o. Damir Mirković je dana 22. kolovoza 2016. u Osijeku svečano potpisao ugovor za projekt "Jačanjem kapaciteta Brodsko-posavske županije do učinkovitijeg korištenja ESI fondova" s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  

Potpisom ugovora dodijeljena su bespovratna sredstava regionalnim koordinatorima za provedbu savjetodavnih, edukativnih i informativnih aktivnosti o EU fondovima.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su: ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, pomoćnik ministra Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) Tomislav Petric i čelnici 11 regionalnih koordinatora s kojima su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Regionalni koordinatori će dobivena sredstva utrošiti za  jačanje i razvoj mreže podrške (potencijalnim) prijaviteljima i korisnicima EU fondova iz redova javnopravnih tijela, kroz savjetodavnu potporu u pogledu pripreme i provedbe projekata, informiranje šire javnosti o mogućnostima i provedbi EU fondova, potporu jačanju kapaciteta (potencijalnih) korisnika za pripremu i provedbu projekata i jačanje kapaciteta regionalnih koordinatora za pružanje podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata.

Vrijednost potpisanih ugovora veća je od 15.806.000,00 kuna od čega se 85% sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% je udio nacionalnog sufinanciranja.

Ukupna vrijednost ugovora potpisanog između CTR-a i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznosi 1.499.973,48 kuna.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
29/07/2016

Nacrt prijedloga Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj izrade Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske do kraja 2020. godine, u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, donijelo je Odluku o upućivanju Strateške studije o procjeni utjecaja na okoliš Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske za...

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj izrade Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske do kraja 2020. godine, u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, donijelo je Odluku o upućivanju Strateške studije o procjeni utjecaja na okoliš Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine i Nacrta prijedloga Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine na javnu raspravu.

Javna rasprava započet će 04. kolovoza 2016. i trajat će do 04. rujna 2016.

Javni uvid u oba dokumenta moći će se obaviti u razdoblju trajanja javne rasprave, radnim danom od 09,00 - 12,00 sati u prostorijama Ministarstva, Račkoga 6, Zagreb.

Javno izlaganje o Strateškoj studiji i Nacrtu prijedloga Strategije održat će se 30. kolovoza 2016. godine s početkom u 10,00 sati u kongresnoj dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14, Zagreb.

Za vrijeme trajanja javne rasprave pitanja, prijedlozi, mišljenja i primjedbe javnosti mogu se: upisati u knjigu primjedbi koja će biti izložena na mjestu javnog uvida, davati u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja ili dostaviti u pisanom obliku na adresu: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Račkoga 6.

Također, Nacrt prijedloga Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine objavljen je na aplikaciji e-Savjetovanja kojem možete pristupiti putem sljedeće poveznice https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=3826 .

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
29/07/2016 Poduzetništvo

Uspješno proveden projekt „Za nijansu bolji“ – Chromos Svjetlost d.o.o.

Chromos Svjetlost d.o.o iz Lužana jedna je od tvrtki koji su svijetli primjer kako uspješno koristiti sredstva iz Europske unije, te biti u korak sa zahtjevima tržišta, proširivati proizvodne kapacitete, ali što je i najvažnije – dodatno zapošljavati.

Krajem srpnja 2016. godine...

Chromos Svjetlost d.o.o iz Lužana jedna je od tvrtki koji su svijetli primjer kako uspješno koristiti sredstva iz Europske unije, te biti u korak sa zahtjevima tržišta, proširivati proizvodne kapacitete, ali što je i najvažnije – dodatno zapošljavati.

Krajem srpnja 2016. godine završena je provedba projekta „Za nijansu bolji“ – Reorganizacija – Istraživanje i razvoj – Konkurentnost koji je financiran iz Europski fond za regionalni razvoj (EFRR). Provedba projekta je trajala dvije godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je više od  17 milijuna kuna od čega je Europska unija sufinancirala gotovo 6,7 milijuna kuna iz EFRR.

Svrha projekta je povećanje razvojnog potencijala tvrtke uvođenjem u proizvodnju rezultata Odjela za istraživanje i razvoj, reorganizacijom proizvodnog procesa i povećanjem kapaciteta proizvodnje što će u konačnici doprinijeti povećanju regionalne konkurentnosti u djelatnosti proizvodnje boja i lakova na domaćem i međunarodnom tržištu.

Tvrtka Chromos Svjetlost je u sklopu projekta izgradila novi proizvodni objekt u kojem će se uvesti nova linija za proizvodnju zahtjevnih proizvoda (laka za parket, proizvodi za industrijske namjene, koloranti).  Također se opremanjem postojećih proizvodnih objekata te Odjela za istraživanje i razvoj te dodatnim zapošljavanjem utjecalo na unaprjeđenje poslovanja i povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke.  Rezultat navedenih ulaganja bio je osim povećanja kapaciteta, razvoj i uvođenje novih proizvoda u proizvodnju te njihov plasman na tržište. U tijeku projekta tvrtka je angažirala inozemne stručnjake koji su zajedno sa zaposlenicima iz Odjela za istraživanje i razvoj sudjelovali u razvoju 14 novih proizvoda, od kojih je 9 uvedeno u proizvodnju.

Iako je navedeni projekt završio, tvrtka nastavlja s ulaganjem u unaprjeđenje poslovanja uz korištenje sredstava iz Eu fondova te izradu i provedbu projekata i dalje uz suradnju sa CTR-om.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
18/07/2016

Objavljeno sedam novih EU natječaja u vrijednosti od gotovo 2 milijarde kuna za područje zdravstva, e-usluga i socijalne uključenosti

U dvorani Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u ponedjeljak, 18. srpnja 2016., predstavljeno je sedam poziva na dostavu projektnih prijedloga. Za projekte u području zdravstva, e-usluga i socijalne uključenosti osigurano je ukupno 1.948.142.077,00 kuna.

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zajedno sa svojim...

U dvorani Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u ponedjeljak, 18. srpnja 2016., predstavljeno je sedam poziva na dostavu projektnih prijedloga. Za projekte u području zdravstva, e-usluga i socijalne uključenosti osigurano je ukupno 1.948.142.077,00 kuna.

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zajedno sa svojim suradnicima predstavio je natječaje.

Kroz sedam natječaja i Operativnog programa  „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ provodit će se razvoj: e-usluga javne uprave, bolnice, kliničke centre, klinike i opće bolnice, domove zdravlja, domove za socijalnu skrb i centre za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj.

NAZIV POSTUPKA DODJELE

HRK
BESPOVRATNA
SREDSTVA (UKUPNO)

Razvoj e-Usluga

      626.018.159,00

Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini 

       171.800.000,00

Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti

      173.000.000,00

Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama

       725.480.000,00

Poboljšanje socijalne infrastrukture u svrhu pružanja socijalnih usluga za osobe s invaliditetom kao podrška procesu deinstitucionalizacije - I. faza

       107.294.118,00

Poboljšanje infrastrukture u svrhu pružanja socijalnih usluga za djecu i mlade kao podrška procesu deinstitucionalizacije- I. faza

         71.424.800,00

Unaprjeđivanje infrastrukture centara za socijalnu skrb kao podrška procesu deinstitucionalizacije - I. faza

         73.125.000,00

 

Na osnovu racionalizacije iz područja zdravstvene zaštite očekuje se smanjenje broja upućivanja u bolnice zbog povećanog broja i kvalitete usluga na primarnoj bazi, povećanje produktivnosti bolnica i smanjenje na listama čekanja. Također, predviđena je nabava 13 novih CT uređaja, 1 linearni akcelerator, 4 digitalna mamografa te izgradnja ili rekonstrukcija dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija.

Uz pomoć sredstava iz tri natječaja u području socijalne uključenosti očekuje se smanjenje broja korisnika u institucijama te povećan broj onih koji napuštaju institucije i prelaze u nove oblike skrbi, dok će se kroz natječaj iz područja e-usluga postići bolja transparentnost, odgovornost i učinkovitost javne uprave kroz izradu 15 e-servisa za građane te povećanje korištenja e-uprave za 30 posto.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200