Arhiva vijesti
Godina
Mjesec:
Označite kategoriju interesa:
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji
10/10/2017

Župan Danijel Marušić i direktorica CTR-a Mirela Brechelmacher na 15. europskom tjednu gradova i regija 2017.

Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 6000 sudionika i 600 govornika iz čitave Europe, a predviđeni programi sadrže stotinjak radionica, rasprava, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju na temu razvoja regija i gradova.

Jučer je u Bruxellesu započela četverodnevna manifestacija Europski tjedan regija i gradova (OPEN DAYS). Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 6000 sudionika i 600 govornika iz čitave Europe, a predviđeni programi sadrže stotinjak radionica, rasprava, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju na temu razvoja regija i gradova. Na konferenciju sudjeluju i Danijel...

Jučer je u Bruxellesu započela četverodnevna manifestacija Europski tjedan regija i gradova (OPEN DAYS). Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 6000 sudionika i 600 govornika iz čitave Europe, a predviđeni programi sadrže stotinjak radionica, rasprava, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju na temu razvoja regija i gradova. Na konferenciju sudjeluju i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske koji je i jedan od uvodničara na konferenciji te Mirela Brechelmacher, direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije. 

Događaj zajednički organiziraju Odbor regija EU-a, Europski parlament i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku, a organizatori svake godine program manifestacije prilagode specifičnim okolnostima koje su na dnevnom redu EU-a. Europski tjedan gradova i regija predstavlja uglednu platformu za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a, kojom se povećava svijest donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi igraju važnu ulogu u oblikovanju politike EU-a.
U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i zastupnice u EU parlamentu Dubravke Šuice, uz suorganizaciju Brodsko-posavske, Vukovarsko- srijemske i Karlovačke županije, danas se u Europskom parlamentu održava konferencija "Zajedno do EU fondova - za bolju prometnu povezanost". Fokus konferencije je na transeuropskim prometnim mrežama i prekograničnim prometnim vezama, a konferencija je okupila više od 80 sudionika.

Kako je u uvodnom izlaganju istaknuo župan Marušić, integracijom hrvatske prometne mreže unutar europske prometne mreže i poboljšanjem regionalnih veza omogućit će se razvoj nacionalnog gospodarstva, poboljšati putnički i robni promet, poboljšati sigurnost prometa i stvoriti uvjete za ulaganja u nove kapacitete u području prometa, te smanjiti negativne utjecaje na okoliš.

„Cilj je poboljšati prometnu povezanost lokalnog karaktera koja se ogleda u nastavku ulaganja u lučku infrastrukturu i terminal za opasne terete (nacionalni strateški projekt) te sudjelovanje u planiranju Master plana prometa za Istočnu Slavoniju koji treba osigurati međužupanijsku povezanost i priključivanje na transeuropsku mrežu i koridore za sve vrste prometa“, rekla je Mirela Brechelmacher, direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
09/10/2017

Potpisan ugovor za prekogranični projekt „Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija“

CTR i partneri će ovim projektom u malo poduzetništvo uložiti ukupno 979.309,91 EUR od čega će Europska unija sufinancirati 831.434,09 EUR.

CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije koordinirat će provedbom projekta „Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija“. Riječ je o projektu vrijednom 979.309,91 Eur, financiranom iz programa INTERREG – IPA II prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, od čega će Europska unija sufinancirati 831.434,09 Eur. 

CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije koordinirat će provedbom projekta „Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija“. Riječ je o projektu vrijednom 979.309,91 Eur, financiranom iz programa INTERREG – IPA II prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, od čega će Europska unija sufinancirati 831.434,09 Eur. 
Partneri u projektu su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore (Crna Gora) i Udruženje poslovnih žena u BiH, dok s hrvatske strane sudjeluju još Sveučilište u Zadru i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije (INOVacija Zadar). 

Projekt će se provoditi na području središnje Hrvatske i Dalmacije, središnje i južne Crne Gore te zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine sljedećih 27 mjeseci, tj. do kraja 2020. godine.
Projektom se želi osnovati prvi prekogranični klaster potpomognut grupnom e-platformom za poslovnu suradnju (po modelu B2B), e-učenje i funkcionalnu potporu radu klastera. Znanstveno-istraživački kapaciteti i poduzetničke potporne institucije osnažit će se kako bi bolje i učinkovitije pružali usluge malim poduzetnicima u sektoru proizvodnje i prerade začinskog i ljekovitog bilja; tradicionalno u kontekstu podrške ženskom poduzetništvu. Opremit će se i dva laboratorija za istraživanje i ispitivanje sirovine i biljnih proizvoda, a bit će na raspolaganju članovima klastera iz sve tri zemlje. 

Na taj način očekujemo kako će kroz projekt najmanje 22 mala poduzetnika ili obiteljska gospodarstva iz susjednih država primiti izravnu podršku kroz specijalizirane programe obuke (u malim grupama) i ciljane usluge pojedinačnog savjetovanja o važnosti i blagodatima suradnje s istraživačkim ustanovama, ispitivanja proizvoda u svim fazama razvoja i proizvodnje, utjecaju standardizacije na kvalitetu proizvoda, mogućnostima i načinu brendiranja, načinima pristupa internacionalizaciji poslovanja, izvozu, prekograničnoj suradnji, poduzetničkim vještinama u planiranju poslovanja i financiranju EU sredstvima i brojne druge usluge koje će im biti potrebne kako bi s kvalitetnim proizvodom nastupili na tržištu, rekla je Mirela Brechelmacher, direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
06/10/2017

CTR-u milijun kuna za Suradnju na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine

Županijska razvojna agencija dobila i veće ovlasti te tako sada može objavljivati pozive za iskaz interesa, ali i evaluirati projekte

Danas je u Šibeniku na Danima regionalnog razvoja i EU fondova potpisan Sporazum o suradnji na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“ i provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Dvogodišnji ugovor o sufinanciranju suradnje težak milijun kuna, potpisala je i Mirela Brechelmacher, direktorica...

Danas je u Šibeniku na Danima regionalnog razvoja i EU fondova potpisan Sporazum o suradnji na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“ i provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Dvogodišnji ugovor o sufinanciranju suradnje težak milijun kuna, potpisala je i Mirela Brechelmacher, direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko- posavske županije, koja je i regionalni koordinator za područje županije je CTR – Razvojna agencija Brodsko- posavske županije.

Predviđeno je da će se Nacionalna razvojna strategija izrađivati u participativnom procesu. Jedan od ključnih partnera u tom procesu bit će i regionalni koordinatori koji će surađivati s Ministarstvom na prikupljanju statističkih podataka s regionalne razine, izradi analitičkih podloga, definiranju vizije, razvojnih smjerova i strateških ciljeva, organizaciji participativnih događaja i konferencija te dizanju svijesti na regionalnoj i lokalnoj razini o važnosti izrade Strategije.

CTR je već i do sada bio regionalni koordinator, a današnjim potpisom ugovora, bitno se proširuju ovlasti županijske razvojne agencije. Tako će od sada CTR – razvojna agencija Brodsko- posavske županije obavljati i poslove objave Poziva, informiranje javnosti i potencijalnih prijavitelja o programu, provedba informativnih radionica te davanje pojašnjenja i uputa potencijalnim podnositeljima. CTR će o vrednovati projektne prijedloge te pratiti cjelokupnu provedbu Programa (svih projekata sa svog područja). Vodit će i bazu projekata čija je projektna dokumentacija sufinancirana putem Programa te pružati stručnu pomoć korisnicima u pripremi natječajne dokumentacije za prijavu projekata na natječaje za dodjelu sredstava.

CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavska županija već je krenula s provedbom projekata obuhvaćenih ovim Sporazumom pa je tako prošli tjedan održana prezentacija na kojoj pozvani gradonačelnici i načelnici da iskoriste 8,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pripremu natječajne dokumentacije.

 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
04/10/2017

Važna obavijest – Prva izmjena Poziva za iskaz interesa Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Centar za tehnološki razvoj-Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o. objavljuju izmjenu  Poziva za iskaz interesa  Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova.

Izmjene Poziva odnose se  na...

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Centar za tehnološki razvoj-Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o. objavljuju izmjenu  Poziva za iskaz interesa  Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova.

Izmjene Poziva odnose se  na dopune Izjave o riješenim imovinsko-pravnim odnosima te dopunu Smjernica na strani 6  koje se odnose na Prihvatljive troškove Poziva

Izmijenjenu dokumentaciju možete pronaći na web stranici www.ctr.hr u prilozima ove web lokacije:

http://ctr.hr/stranice/poziv-za-iskaz-interesa-za-sufinanciranje-projekata-prema-programu-pripreme-lokalnih-razvojnih-projekta-prihvatljivih-za-financiranje-iz-esi-fondova.-16

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
29/09/2017

Brodsko-posavska županija poziva gradonačelnike i načelnike da iskoriste 8,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pripremu natječajne dokumentacije

Jedinice lokalne samouprave često se ne prijavljuju na projekte zbog nedostataka novca za pripremu projektne dokumentacije, no to više ne može biti razlog.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osnovalo je fond sa 120 milijuna kuna za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Čak 8,6 milijuna kuna bespovratne potpore namijenjeno je području Brodsko-posavske županije.  

Tim povodom zamjenici župana Brodsko-posavske...

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osnovalo je fond sa 120 milijuna kuna za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Čak 8,6 milijuna kuna bespovratne potpore namijenjeno je području Brodsko-posavske županije.  

Tim povodom zamjenici župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković i Stjepan Bošnjaković i direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher, danas, 29. rujna 2017. godine, organizirali su prezentaciju natječaja kako bi upoznali javnost s ovom novom mogućnosti pružanje financijske pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pripremi i izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte. Kao gost na prezentaciji, nazočio je i Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije

„Ministarstvo regionalnog razvoja fondova Europske unije osim što rukovodi Operativnim programima za koherentnost i koheziju, vrijednim preko 6 milijardi eura, iz nacionalnih sredstava sufinanciramo rad za projekte na razini jedinica lokalne uprave i samouprave, radi ravnomjernog regionalnog razvoja. Jedan od novih projekata koji smo proveli je sufinanciranje dokumentacije za pripremu projekata, koji će se kasnije prijaviti ili kroz ESI fondove ili na nacionalna sredstva. Uvidjeli smo kako općina još uvijek nedostaju sredstva za kvalitetne projekte, koji bi nama bila baza za operativne projekte za sadašnje i buduće financijsko razdoblje. Odlučili smo sa 120,000.000 kuna kroz naredne četiri godine, pomoći općinama, gradovima i županijama pri pripremi projekata iz društvene i komunalne infrastrukture te mogu dobiti do 95% sredstava za izradbu projektne dokumentacije. Ovime želimo dobiti što više kvalitetnih projekata, kako bi povukli novac koji imamo na raspolaganju. Za prijavu projekata, prije svega, moraju biti riješeni imovinsko- pravni odnosi, potrebna je sva tehnička dokumentacija i građanska dozvola, a to se sve ovim projektom sufinancira. Nakon toga slijedi čekanje projekata, gdje se oni prijaviti. Što znači da općine bez nekakvog velikog učešća, mogu imati dosta kvalitetne projekte, koje mogu odmah prijaviti ili čekati neki novi natječaj“, rekao je Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Sve informacije i dokumentacija mogu se naći na Internet stranicama CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije (www.ctr.hr).  Poziv za iskazivanje interesa za sufinanciranje komunalnih i socijalnih projekata otvoren je do 31. listopada 2017. godine, i to za jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. i III. skupinu prema stupnju razvijenosti i jedinice područne (regionalne) samouprave razvrstane u I. i II. skupinu, a zahtjevi se podnose na adresu CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije (Trg pobjede 26a, 35000 Slavonski Brod). 

„Brodsko- posavska županija svakodnevno je u suradnji s Razvojnom agencijom BPŽ, koja radi na pripremi i provedbi projekata. Ono što valja naglasiti je da je ovaj natječaj koji je otvoren vrlo vrijedan za sve jedine lokalne uprave i samouprave, jer su to sredstva koja su namijenjena financiranju pripreme projektne dokumentacije za razvojne projekte. Brodsko- posavska županija trenutno radi na pripremi četiri nova projekta, a koje će biti moguće prijaviti po ovom natječaju. Uglavnom će to biti projekti iz područja zdravstva i područja obrazovanja. Također ćemo krenuti u realizaciju SIMED centra, Zavoda za hitnu medicinu. On predstavlja simulacijsko- edukativni centar za Jugoistočnu Europu, koji će biti izgrađen pored Doma zdravlja u Slavonskom Brodu. Jednako tako smo u pripremi mikrobiološkog laboratorija i dnevne onkologije bolnice Slavonski Brod. Treći projekt koji je u planu, je nadogradnja odjela ginekologije, Opće bolnice Nova Gradiška. Četvrti projekt koji je u pripremi je edukativno- demonstracijski centar, koji će zajedno s Brodsko- posavskom županijom realizirati Obrtnička škola u Slavonskom Brodu. . Svi projekti su razvojnog karaktera te će uvelike doprinijeti kvalitetnije životu u BPŽ. Vrijednost bespovratnih sredstava za ova četiri projekta bit će ukupno 2 milijuna kuna", rekao je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Poziv se odnosi na ulaganja u komunalnu infrastrukturu (nerazvrstane ceste, županijske ceste, nogostupe, klizišta, biciklističke staze, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, toplovode, male elektrane, infrastrukturne objekte u svrhu jačanja turističke ponude (šetnice, poučne staze, vidikovci, žičare) i socijalnu infrastrukturu (objekti osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, objekti predškolskog odgoja, učenički domovi, hospiciji, objekti zdravstvene namjene, domovi umirovljenika, kulturni centri, domovi kulture, vatrogasni domovi i ostali objekti javne namjene koji su na raspolaganju široj lokalnoj zajednici). 

„U projektu Centar za tehnološki razvoj ima jednu posebnu ulogu. Ovo je prvi puta da smo na tragu decentralizacije funkcija koje se spuštaju s razine Ministarstva regionalnog razvoja na regionalne koordinatore. U Republici Hrvatskoj je ukupno 21 koordinator te ćemo pokazati što smo do sada naučili, kako ćemo informirati naše potencijalne prijavitelje, općine i gradove u našoj županiji. Očekujemo ispred svake općine barem jedan projekt, tako da će u listopadu biti vrlo dinamično i gužva u CTR-u., rekla je Mirela Brechelmacher, direktorica CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije.

Najviši udjel Ministarstva u sufinanciranju projektne dokumentacije iznosi 95 % ukupno prihvatljivih troškova za projekte s područja I. skupine jedinica lokalne samouprave, 90 % za projekte s područja II. skupine te 85 % za projekte s područja III. skupine. Najviši iznos sredstava koji se može dodijeliti po podnositelju iznosi 1.000.000,00 kuna s PDV-om ukoliko je podnositelj općina ili grad, odnosno 2.000.000,00 kuna s PDV-om za županije. Neovisno o korisniku i području provedbe projekta vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu ne smije biti manja od 100.000,00 kuna. 
„Sigurno da smo zadovoljni ovim projektom, jer su sva financiranja potrebne dokumentacije za izradbu i prijavu projekta, išla iz proračuna lokalne samouprave. Na ovaj način, sa svim onim uspješnim što radi CTR, uspijevamo se prijaviti za financiranje svih projekata koja su potrebni na ovom području. Na području općine Garčin u pripremi su dovršetak radova javne rasvjete te projekt izgradnje sportskog doma u općini Garčin“, rekao je Mato Grgić, načelnik općine Garčin.

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
27/09/2017

Brodsko-posavska županija započela s projektom Eureka – rad s darovitom djecom

Milijun kuna za darovitu djecu

Danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održan prvi sastanak projektnih partnera za projekt „Eureka – rad s darovitom djecom“.  Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala, a provodit će ga Brodsko-posavska županija. 

Pripremu projekta radio je CTR –...

Danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održan prvi sastanak projektnih partnera za projekt „Eureka – rad s darovitom djecom“.  Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala, a provodit će ga Brodsko-posavska županija. 

Pripremu projekta radio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, kao partneri se pojavljuje i šest srednjih i četiri osnovne škole s područja županije i to: Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović, a kao partner na projektu pojavljuje se i slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o..

Na prvom sastanku projektnih partnera tema je bilo formiranje tima za provedbu projekta analiziran budžet projekta, raspored provedbe projektnih aktivnosti te podjela odgovornosti za provedbu projektnih aktivnosti. Iz sredstava projekta sve škole (osim Gimnazije Matija Mesić koja već posjeduje) opremit će se pametnim pločama te ostalom specijalističkom opremu za koju su škole iskazale interes. Oformit će se i mobilni tim kojem će na čelu biti psiholog, a koji će u ranoj fazi prepoznati nadarenu djecu. 

Prikaz pojedinačne vijesti
Pročitaj više
Izdvojene vijesti Natječaji Natječaji

Ako imate poslovnu ideju, trebate stručnu pomoć u pisanju i provedbi projekta, obratite nam se s povjerenjem.

+385 35 637 200